DIGISPRONG

Vanaf schooljaar
2022 – 2023

Digisprong op SJKS

Voor wie?

Alle SJKS-leerlingen die in september 2022 het 1e, 2e, 3e of 4e jaar aanvatten, starten met het Digisprongproject. Het uitgangspunt is dat elke leerling een eigen laptop heeft zodat er zowel op school als thuis mee kan gewerkt worden. Leerlingen die in het schooljaar 2022-2023 in de derde graad zitten, stappen niet mee in dit project. Uiteraard worden ook digitale tools in hun lessen gebruikt, zoals we nu al doen.

De overheid wil de digitalisering in het onderwijs versnellen. Daarom zorgt ze voor een financiële tegemoetkoming. Lees op deze webpagina wat onze visie op de Digisprong is en hoe wij ons als school engageren om iedereen te betrekken bij dit project.

Met het project ‘Digisprong’ werken leerkrachten en leerlingen samen in een krachtige digitale leeromgeving die veel kansen biedt. De nieuwe leersituatie is uitdagend en nodigt leerlingen uit tot actief leren. We schetsen hier even in een notendop de voordelen en verklaren de keuzes die we maken.

Leeg
VOORDELEN
 • Een eigen laptop laat toe dat elke leerling op ieder moment toegang heeft tot de digitale omgeving.
 • Functioneel werken met diverse software vormt een goede voorbereiding op hogere studies of op een werkomgeving waarin het gebruik van ICT nog moeilijk weg te denken is.
 • Leerlingen en leerkrachten maken in de klas gebruik van applicaties die het leerproces ondersteunen, zoals BookWidgets, Google Earth (aardrijkskunde), Geogebra (wiskunde).
 • De leerkracht biedt leerinhouden en opdrachten aan op maat van leerlingen. De individuele verwerking en opvolging in de klas of thuis, biedt effectieve kansen tot differentiatie en remediëring.
 • De leerlingen raadplegen actuele bronnen en data, zodat de lessen aansluiten bij de actualiteit en bij de interesses van jongeren.
 • De leerlingen leren kritisch omgaan met de beschikbare digitale informatie.
 • Thuis instructiefilmpjes (her)bekijken maakt tijd vrij om op school moeilijkere delen van de leerstof uitvoeriger te behandelen.
 • De leerling kan thuis en in de klas met andere leerlingen samenwerken.
 • Inzetten op digitalisering is een sterke troef bij het realiseren van de nieuwe eindtermen, die sinds de onderwijsvernieuwing binnen de sleutelcompetenties gekaderd zijn.
AANBOD

We hebben ons de voorbije twee schooljaren goed geïnformeerd om te bepalen wat nodig is om de beoogde doelstellingen te kunnen realiseren. We bezochten ook een aantal scholen waar gelijkaardige projecten al enkele jaren lopen. Op basis van die ervaringen, stelden we voor SJKS een aantal minimumvereisten (zie verder) op voor de toestellen die we willen aanbieden en we zijn overtuigd dat we degelijke toestellen kunnen voorstellen.

Onze voorkeur gaat uit naar Windows-laptops en niet naar tablets of Chromebooks. Hier zijn een aantal gegronde redenen voor:

 • Bepaalde specifieke handelingen in een tekstverwerkingsprogramma of een rekenblad kunnen niet naar behoren uitgevoerd worden op een tablet of Chromebook
 • Compatibiliteitsproblemen met bepaalde apps die niet draaien op een tablet of Chromebook; vaak schieten de online-versies tekort in mogelijkheden
 • Het ecosysteem van Office 365 (o.a. OneDrive en Office 365, gratis te verkrijgen via de school) zit in een Windows-omgeving mooi verweven waardoor er efficiënter gewerkt kan worden dan op een tablet of Chromebook
 • De Windows-omgeving met Office 365 is nog steeds het meest-gebruikte ecosysteem in het hedendaagse werkveld (klik hier om het huidige marktaandeel van de verschillende besturingssystemen te bekijken)

De Windows-laptops die wij naar voren schuiven (zie ‘Toestellen en prijzen’) kunnen aangekocht worden via onze partner Signpost, hetzij door het hele bedrag te betalen, hetzij door een maandelijks bedrag te betalen. Ouders hebben verschillende opties voor dit afbetalingsplan. De laptops worden dus eigendom van de leerling. Naast het toestel zit hier ook een uitgebreide garantie en service voor vier jaar telkens in vervat. We voorzien vervangtoestellen zodat elke leerling bij acute problemen altijd verder kan.

Allicht zijn er ook ouders die recent een laptop aankochten. Het gebruik van een eigen toestel is mogelijk voor leerlingen die ingeschreven waren in 2021-2022. Deze overgangsregel geldt voor laptops die aangekocht zijn t.e.m. 31 mei 2022 en op voorwaarde dat de ICT-dienst bevestigt dat het toestel voldoet aan de minimumvereisten zoals hieronder opgelijst. Je maakt hiervoor een afspraak via ict@sjks.be vóór 15 juni 2022. Op eigen toestellen is de beschreven garantie niet van toepassing. De school biedt ook op geen enkele wijze ondersteuning aan eigen toestellen. Als het toestel niet werkt, gebruikt de leerling tijdelijk een toestel van de school tegen dagvergoeding.

Minimumvereisten voor eigen toestel:

 • Type toestel: een laptop met AZERTY toetsenbord, geen tablet of Chromebook
 • Grootte: maximum 15.6 inch
 • Besturingssysteem: Microsoft Windows 10/11
 • Processor: minimum Intel i3 of AMD Ryzen
 • RAM: minimum 8GB, 1600 MHz, type DDR4
 • Interne opslag: minimum 128 GB SSD
 • Wi-Fi-adapter: AC of AX standaard
 • Webcam: ingebouwde webcam 720p
 • Audio: aansluiting voor een hoofdtelefoon
 • Batterij: een batterij met een autonomie van minimum 6 effectieve uren en 45Wh capaciteit
 • Alle software die voor school nodig is, moet je zelf installeren.
 • Updates: niet installeren tijdens de schooluren
 • Een degelijke hoes

De minimumvereisten van je eigen toestel kan je terugvinden op de factuur of op de website van de computerwinkel.

Voor wat de korting betreft krijgen ouders de korting na de aankoop, zowel bij een laptop aangekocht binnen ons Digisprong-project (€ 450) als bij een eigen aankoop die voldoet aan de voorwaarden (€ 175).

TOESTELLEN EN PRIJZEN

Ouders krijgen nadien korting op deze aankoop, zowel bij een laptop aangekocht binnen ons Digisprong-project (€ 450) als bij een eigen aankoop die voldoet aan de voorwaarden (€ 175). We verrekenen dit door korting te geven op onze schoolfacturen.

Door de samenwerking met Signpost geniet je van een service en garantie die je bij een gewone aankoop niet hebt. Om op 1 september het schooljaar goed te starten, vragen we het toestel van je keuze voor 30 juni via de webshop te bestellen. Je toestel zal dan eind augustus geleverd worden. De service- en garantieperiode start vanaf de leveringsdatum.

EXTRA FINANCIËLE ONDERSTEUNING

Via het Welzijnshuis biedt Stad Sint-Niklaas elke inwoner van Sint-Niklaas met een laag inkomen steun bij de aankoop van een laptop. Ook wie thuis geen internetaansluiting heeft, kan financiële hulp hiervoor krijgen. Alle info vind je hier.

Voor sommige gezinnen blijft de kostprijs van een laptop te hoog. Daarom geven we volgend schooljaar ouders de kans om een deel van de korting te schenken aan het sociaal fonds van onze school. Hiermee willen we deze gezinnen ondersteunen.

Toch nog een vraag?

Klik op onderstaande knop en richt uw vraag bij het contactformulier aan ‘Digisprong op SJKS’. Wij beantwoorden uw vraag zo spoedig mogelijk.