SJKS

Kwaliteit voor de toekomst

College steekt handen uit de mouwen

3 april 2019

Woensdag 3 april wordt een bijzondere dag op het Sint-Jozef-Klein-Seminarie. De oorspronkelijk geplande wandeltocht in het kader van de Noord-Zuid-problematiek wordt vervangen door een actie van de volledige secundaire school in verband met duurzaamheid. Het College steekt de handen uit de mouwen: woorden én daden!

Vele maanden voor de klimaatbetogingen van start gingen, zette de werkgroep DUURZAAM COLLEGE 20-21 een ambitieus plan op het getouw. Een charter moest er komen, een breed draagvlak en concrete plannen. Een duurzaam plan;  er werd met oog voor realisme gemikt op een meerjarenplan.

Bij het begin van het tweede semester van dit schooljaar werd het charter voorgesteld, de concrete plannen kregen/krijgen vorm. De klimaatbetogers versterkten ondertussen de oorspronkelijke werkgroepen. Energie, afval , mobiliteit en voeding zijn dé grote kapstokken.

Omdat streven naar meer duurzaamheid  onlosmakelijk verbonden is naar eerlijk omspringen met grondstoffen en een rechtvaardiger Noord-Zuid-verhouding besloten we om de traditionele wandeltocht op woensdag voor de paasvakantie dit jaar anders in te vullen. Woensdag 3 april wordt  een sfeervolle, motiverende dag rond duurzaamheid; in woord en daad en met een muzieksausje er bovenop.

Alle 53 klassen starten woensdag 3 april in hun klaslokaal onder de vleugels van de klassenleraar. De directie fietst met een origineel filmpje op youtube de dag op gang …

Daarna bekijken de leerlingen een documentaire die de klimaat-en duurzaamheidsproblematiek in de kijker plaatst. Vanaf halftien tot halftwaalf steken de leerlingen daadwerkelijk de handen uit de mouwen of ze gaan ze sportief, duurzaam aan de slag. Iedere klas engageerde zich voor een activiteit. Enkele voorbeelden: bezoek aan MIWA, de Buurderij, plantenbakken maken en er plantjes in plaatsen,  tuinwerk – o.a. snoeien, met meer dan 250 leerlingen in zes wijken van de stad zwerfvuil ophalen, een artistieke creatie met recyclagemateriaal realiseren,  op stap langs trage wandelpaden, enz. Om half twaalf wordt iedereen opnieuw op school verwacht voor een sfeervolle , muzikale en smakelijke afsluiter: muziek voor duurzaamheid.

Met ruim 1100 leerlingen en een erg uitgebreide personeelsgroep zetten we een fors roepteken achter Duurzaam College 20-21!

Deze actiedag wil sensibiliseren, informeren én iedereen aanzetten om de handen uit de mouwen te steken. Op een positieve manier met heel concrete acties aan de slag.

Wordt vervolgd, absoluut!

PS De recente plaatsing van zonnepanelen op twee van onze grote platte daken wordt uiteraard ook in spotlight gezet🙂

Andere berichten

Examens in coronatijd

Examens in coronatijd

Niet alleen de schooltijd zag er anders uit ook de examenperiode én -lokalen zijn aangepast. Leerlingen krijgen max. 4 examens gespreid over drie achtereenvolgende dagen.

Terug school!

Terug school!

Op vrijdag 15 mei mochten we opnieuw onze laatstejaars verwelkomen! Zij beten de spits af en kregen een tweede ‘eerste’ schooldag in hun eindjaar: wie had dat begin september gedacht?

Verbonden vanop afstand

Verbonden vanop afstand

Vanaf 16 maart startte op SJKS het afstandsonderwijs. Onze leerkrachten gooiden en gooien zich via ons leerplatform Smartschool op het digitaal lesgeven, en dat mag gezien worden.