SJKS

Kwaliteit voor de toekomst

Politiek debat op scherp van de snee

12 februari 2019

Ook dit schooljaar werd er voor de leerlingen van het 5de jaar een politiek debat georganiseerd. Geanimeerd, pittig, to the point. We blikken tevreden terug op een voormiddag politieke bewustmaking.

Het politiek debat vormt het tweede deel van een tweeluik dat startte met ‘Politicus in de klas’.  Gedurende dit eerste deel gingen de politici tot in de klas. In een gesprek peilden de leerlingen naar de motivatie van de politicus, zijn engagement en lief en leed van zijn keuze. Inderdaad ‘zijn’; alle partijen vaardigden een mannelijke politicus af.

Na de speeltijd van 10.10 uur volgde dan het eigenlijke debat in de Calfac.

  • CD&V: Sammy Mahdi
  • GROEN: Björn Rzoska
  • N-VA: Koen Daniëls
  • Open VLD: Karel Noppe
  • PVDA: Chris Wauman
  • sp.a: Conner Rousseau
  • Vlaams Belang: Filip Brusselmans

kruisten de politieke degens. Gedurende één minuut stelden ze zichzelf voor en de lichten ze toe waarom ze voor hun partij hadden gekozen. Dan volgde er telkens een ‘duel’ tussen twee politici en eenmaal drie politici aan een receptietafeltje (spreektijd van iedere deelnemer: 3′) . Er werd gedebatteerd rond drie thema’s.

De leerlingen hadden zelf deze thema’s gekozen, en hadden hieromtrent ook al enkele stellingen gekregen, kwestie van na te denken over de thematiek. Na het duel mochten de niet-deelnemende politici ieder gedurende 1′ reageren op wat gezegd was (of hun eigen standpunt terzake extra in de verf zetten). De samenstelling van deze ‘duels’ was door een onschuldige hand gebeurd:

  1. Integratie & vreemdelingenbeleid
  2. Justitie, criminaliteit & drugs
  3. Milieu en ecologisch beleid

Na het debat volgde een zoemsessie  (10′)  waarin leerlingen  schriftelijk vragen formuleerden aan politici. In de  vragenronde kregen de politici telkens één minuut spreektijd.

Een strakke organisatie, een goede voorbereiding en politici die op hun qui vive waren. Aandachtige leerlingen en betrokken leerkrachten. Een geslaagde en boeiende voormiddag die dwingt – zo hopen we – tot nadenken en tot zin voor nuance.

Andere berichten

Veel succes!

Veel succes!

Volgende week starten onze leerlingen met hun examenreeks, onze eerstejaars moeten nog een weekje langer wachten. De blokperiode is nu echt begonnen! Veel succes!

Even tijd voor jezelf

Even tijd voor jezelf

​Onze eerstejaars gingen voor het vak Taste enkele pompoenen te lijf en creëerden feeërieke Halloween-versiering.

Dag van de Jeugdbeweging

Dag van de Jeugdbeweging

Jeugdbewegingshemden, -sjaaltjes, – truien, -rokken … je kon er vorige week vrijdag niet naast kijken dat het Dag van de Jeugdbeweging was.

Sportdagen, vormingsdagen, bezinningsdagen, abdijdagen …

Sportdagen, vormingsdagen, bezinningsdagen, abdijdagen …

In september en oktober trekken alle klassen erop uit voor een groepsbindende dag. Sportdagen, vormingsdagen, bezinningsdagen, abdijdagen … er zijn veel verschillende varianten, maar de bedoeling is vooral dat elke leerling zijn klasgenoten beter leert kennen.