zoeken  
    SCHOOLREGLEMENT 2018-2019 | INSCHRIJVEN OUD-LEERLINGENDAG ZATERDAG 20 OKTOBER 2018 |

SJKS - Talent & kwaliteit, hand in hand!

Skairo danst de pannen van het dak!


In het College in Sint-Niklaas zijn de leerlingen gebeten door de dansmicrobe. Enkele honderden  leerlingen dansen tijdens iedere middagpauze. Ze leren een choreografie onder leiding van andere, meestal oudere, leerlingen. Het doel: veel plezier maken en op het einde van het schooljaar een knappe dansprestatie neerzetten in de jaarlijkse voorstelling Skairo Moves.#

Op 17 september zijn de eerste danslessen gestart. Het grootste deel van onze choreografen gaf vorig schooljaar ook al dansles, maar voor verschillende leerlingen was het de eerste keer dat ze aan de slag gingen met een eigen groep. Zij namen deel aan de audities begin september en werden uit een grote groep kandidaten gekozen. Erg spannend dus!

Dat er ook dit jaar heel wat leerlingen uit het eerste jaar zich engageerden voor Skairo, geeft ons een goed gevoel: deze formule werkt nog steeds! Skairo is en blijft iets dat leeft in onze school. Gedurende het schooljaar wordt geoefend voor de dansshow in mei. De repetities zorgen voor vele leerlingen voor een erg aangename afwisseling in de drukke lesdag.

In het begin van dit millennium waren meisjes in het College eerder zeldzaam. Enkelen onder hen wilden tijdens de middagpauzes ook aan beweging doen, maar zagen niet onmiddellijk iets in de vele balsporten. Ze stelden LO-leerkracht Luc Pierssens voor om te dansen tijdens de middagpauzes. Deze was direct gewonnen voor het idee en hielp hen waar nodig. Steeds meer meisjes vonden de weg naar het College, waardoor ook de interesse in het dansen toenam. Op de openschooldag toonden ze telkens hun kunnen.

De groep dansende meisjes kreeg een naam: Skairo. Dit is Grieks voor ik dans, huppel, spring,  Het principe bleef hetzelfde, namelijk een leuke middagactiviteit organiseren waarbij leerlingen leren van andere leerlingen. De choreografen kiezen zelf de muziek waarop ze gedurende het schooljaar zullen werken en maken er een choreografie op die aanslaat bij hun dansers. Het leiden van een dansgroep is een niet te onderschatten opdracht voor onze leerlingen: ze moeten creatief, inspirerend en motiverend zijn en daarnaast ook nog leiding kunnen geven en verantwoordelijkheid opnemen. Allemaal eigenschappen die de dag van vandaag erg belangrijk zijn. Skairo is voor hen dus naast een hobby ook een schitterende leer- en groeikans.

Wat wel veranderde is dat onze dansers sinds 2005 hun eigen moment kregen in de vorm van een jaarlijks dansoptreden Skairo Moves, dat in 2011 voor het eerst plaats vond in de stadsschouwburg. Skairo bestaat grotendeels uit  meisjes, maar steeds meer jongens zijn ook gebeten door de dansmicrobe op onze school. De grote meerderheid van hen danst niet buiten de school en heeft naast Skairo geen podiumervaring.

Het enthousiasme van de dansers, het engagement van een hecht team van begeleideinde leerkrachten, de overweldigende interesse bij de start van de kaartenverkoop, …Skairo is een uniek project waar we met de hele collegefamilie heel erg fier op zijn! 

Kleuterschool
Lagere school
Internaat

 

Vandaag

 
Voor 4ECab,4SPWa,4HW en 4WB naar auteurslezing van Karen Dierickx in de stadsbib 1ste en 2de lesuur in kader van Lettergebroed
Zwemmen voor 1Sa en 2MWSc
Rapport 1 voor 3de graad
Bezoek kringloop- en wereldwinkel voor 2Lb

 
Schoolrestaurant
Menu secundair - uitleg
College Info
IC Hou
SJKS-Knack

 

Creatief-actief


Toneel 
Skairo 
Flanders Boys Choir
 
 

Ligging

Hoe bereik je ons?