zoeken  
    SCHOOLREGLEMENT 2018-2019 | INSCHRIJVEN OUD-LEERLINGENDAG ZATERDAG 20 OKTOBER 2018 |

SJKS - Talent & kwaliteit, hand in hand!

Philippe De Smedt (EMT 2000) wint Eos Gouden Pipet


Tijdens de Dag van de Wetenschap vandaag heeft Vlaams minister van innovatie Ingrid Lieten de Eos Gouden Pipet uitgereikt, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijk prestatie van het voorbije jaar leverde. De vakjury van wetenschapsjournalisten, onder leiding van professor Jean-Jacques Cassiman, koos unaniem voor Philippe De Smedt.#

In februari van dit jaar publiceerden we in ons schoolmagazine Ic Hou reeds een interview over Philippe en zijn bijzondere onderzoekstechnieken (de quad met daarachter de speciale sensor).
 
De Smedt wint de eerste Eos Gouden Pipet voor de originele manier waarop hij aan archeologie doet. Met een eigenhandig verbeterde bodemscanner slaagde hij erin om de contouren van het neerhof van de Abdij van Baudelo in Klein-Sinaai te reconstrueren. Soortgelijke toestellen worden nauwelijks ergens anders in de wereld gebruikt. De Smedt is een archeoloog die zich specialiseerde in bodemkunde en deze combinatie van twee verschillende disciplines – noem het ook outside the box-denken – levert nieuwe inzichten op. De Smedts werk bleef niet onopgemerkt. Hij werd uitgenodigd om bodemscans te maken van Stonehenge – niet evident voor een niet-Britse onderzoeker. 
 
Tijdens de Dag van de Wetenschap organiseerde Eos ook de Grote Wetenschapsquiz voor verenigingen, gepresenteerd door Lieven Scheire. De winnaar was het team van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). 

Concept
Met de Eos Gouden Pipet wil de redactie van het wetenschapsblad Eos, dat dit jaar zijn dertigste verjaardag viert, wetenschap en technologie op een positieve manier onder de aandacht van het grote publiek brengen en jonge wetenschappers aanmoedigen met hun onderzoek naar buiten te treden.
 
De Eos Gouden Pipet gaat naar een jonge wetenschapper (maximum 35 jaar, rekbaar voor wie zijn PhD nog niet behaald heeft), die verbonden is aan een Vlaamse kennisinstelling of bedrijf, of een federale wetenschappelijke instelling, en die het voorbije jaar met zijn onderzoek een essentiële bijdrage tot zijn vakgebied (en bij uitbreiding het wetenschappelijk onderzoek in het algemeen) leverde. De doorbraak of de ontdekking werd bij voorkeur gepubliceerd in een vakblad en/of vond internationale weerklank.
 
De longlist van 26 kandidaten werd samengesteld door de adviesraad, de redactie en de bloggers van Eos. Een vakjury van wetenschapsjournalisten onder voorzitterschap van prof. em. Jean-Jacques Cassiman koos hieruit vijf laureaten, onder wie een winnaar. De jury bestond uit Dirk Draulans (Knack), Barbara Debusschere (De Morgen), Marleen Finoulst (Bodytalk), Senne Starckx (freelance), Hilde Van den Eynde (De Standaard), Corry van Driel (Mens&Molecule) en Koen Wauters (VRT nieuwsdienst).

Kleuterschool
Lagere school
Internaat

 

Vandaag

 
Zwemmen voor 2Lc, 1Ld en 1Sc
Derde donderdag: 3de graad mogelijkheid tot extern zijn mits toestemming ouders

 
Schoolrestaurant
Menu secundair - uitleg
College Info
IC Hou
SJKS-Knack

 

Creatief-actief


Toneel 
Skairo 
Flanders Boys Choir
 
 

Ligging

Hoe bereik je ons?