zoeken  
    SCHOOLREGLEMENT 2018-2019 | INSCHRIJVEN OUD-LEERLINGENDAG ZATERDAG 20 OKTOBER 2018 |

SJKS - Talent & kwaliteit, hand in hand!

OKAN-klassen maken multiculturele verhalenbox


Sophie Pycke schreef voor GvA een artikel over de voorstelling van de verhalenbundel. We citeren graag – en dankbaar - uit haar artikel.

“Vijf trotse OKAN-klassen, Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers, stelden vrijdag 14 juni hun mooi geïllustreerde verhalenbox Iedereen Held voor. In die box zitten dertig bijzondere heldenverhalen uit alle windhoeken: van Letland tot Indonesië en van Cuba tot China. Die verhalen zijn opgesteld door de leerlingen uit de OKAN-klassen. Met veel doorzettingsvermogen en zin voor nostalgie keerden zij zich tot hun eigen herinneringen of die van familie om mythische verhalen van helden uit hun thuisland in de Nederlandse taal op te schrijven. #

Japans verteltheater

"De zoektocht naar verhalen startte in november 2012", zegt de zestienjarige Rabia Cinar uit Turkije.

"We kregen toen de opdracht een heldenverhaal uit eigen land op te sporen en voor te stellen. Geen evidentie, aangezien we een paar maanden eerder nog geen woord Nederlands gesproken of gehoord hadden."

De leerlingen gingen op zoek op het internet en bezochten grootouders, tantes en ooms om hun verhaal aan te staven. Leerlingen met eenzelfde moedertaal vertaalden elkaars verhalen terwijl anderen foto's of illustraties zochten en het verhaal met handen en voeten uitlegden aan hun leerkracht.

Leerrijk

"Eenvoudig was het niet, maar des te leerrijker. Met een Turkse woordenboek in de aanslag heb ik woord per woord mijn verhaal vertaald. Eigenlijk is mijn moeder mijn grootste held, zij blijft me altijd steunen, wat er ook gebeurt", geeft het zestienjarige meisje mee.

De favoriete verhalen lazen de leerlingen aan de hand van een Japans verteltheatertje (Kamishibai) voor aan kinderen van het eerste en tweede leerjaar. De kamishibaiplaten, die de leerlingen zelf maakten in de Stedelijke Academie, kan je in de bib ontlenen.

Met de dertig mooiste verhalen trok de groep naar het SteM, waar ze lino's sneden en drukten. Die werden toevertrouwd aan leerlingen van het zevende specialisatiejaar Publiciteit en Illustratie van het Technisch Instituut Berkenboom. Resultaat is een kleurrijke verhalenbox te verkrijgen in de bib.”

Kleuterschool
Lagere school
Internaat

 

Vandaag

 
Voor 4ECab,4SPWa,4HW en 4WB naar auteurslezing van Karen Dierickx in de stadsbib 1ste en 2de lesuur in kader van Lettergebroed
Zwemmen voor 1Sa en 2MWSc
Rapport 1 voor 3de graad
Bezoek kringloop- en wereldwinkel voor 2Lb

 
Schoolrestaurant
Menu secundair - uitleg
College Info
IC Hou
SJKS-Knack

 

Creatief-actief


Toneel 
Skairo 
Flanders Boys Choir
 
 

Ligging

Hoe bereik je ons?